♥~Followers~♥

Tuesday, June 21, 2011

ice blended oreo in da house~~

Assalammualaikum & hi =)

Hai semua..hari ni aku nak kongsi satu resipi simple yang aku baru try petang tadi..tiba-tiba lak jadi rajin nak buat sebab bahan-bahan semuanya ada kat rumah..lagipun senang je nak buat ice blended nih ~~
(senang senang pun aku google gak cara nak buat iceblended nih,haha)




Ice Blended Oreo

Bahan-bahan ( 1 ~ 2 hidangan )

  • kiub ais
  • oreo
  • susu pekat
  • Milo
  • air masak

Cara-cara

  1. Mula-mula letak kiub ais hingga penuhi 1/4 blender (dlm 2 cawan).. Kemudian tuangkan sedikit air. jgn terlalu byk, nanti jadi cair sangat ice-blended tu.


 2.  Kemudian letak dlm 4 keping oreo yg sudah dipatah-patah jadi kepingan kecil ke dalam blender..boleh letak lebih kalau nak lebih rasa atau lebih manis.


3.  Tuang 2 sudu besar susu pekat dan 2 sudu besar Milo dlm blender...kemudian Blend lah sampai halus dan ais tak berketul. Tuang ke dalam gelas dan siap utk dihidang.    
                                         
-credit to here for this recipe-


tapi,aku tak ikut la sebijik resipi ni..dlm resipi nih oreo tu dia kata 4 kpg je,kalau nak lebih manis letak la lebih...aku lak letak 5 keping oreo so agak manis laa ice blended aku nih..nak bg lagi sedap la konon..huhu..tp lepastu aku tambah lak air masak bagi tak manis sgt..aku try gak letak dlm freezer,lg sedap kot bila mkn sejuk2..hmm,yummeh~



so sapa2 ada bekalan oreo dlm rumah tu leh la try buat ice blended nih..aku igt nak try wat oreo ciskek lak lepasni,resipi pun dah ada..cuma taktau rajin ke tak je nanti..hehe..kalau jadi,aku post la kat sini..k bye!





p/s : resipi tu aku copy paste dari [sini]
p/s/s:credit to [sini] utk tutorial scrollbox diatas =)


 

10 bar darkchoc lah !:

Amirul Aqiim said... BALAS

wah! nmpak cam sdap je..
nk try la jugak la nnti.. hehe

misstrah said... BALAS

@Amirul Aqiim

mmg sedap..kalau dah buat tu bg sket kt sni..hehe

Syifa said... BALAS

kknje nanak :)
trasa nk p buat la..tp dh pg..heheh ^^

misstrah said... BALAS

@Syifa

aiseh,dah abes laa adnje..takpa,nnt adnje mai penang,kknje wat..hehe..

Syifa said... BALAS

wokeyh :)
rya o raya. insyaAllah ^^

Syifa said... BALAS
This comment has been removed by the author.
maisara majid said... BALAS

nyum nyum

Langit Pertama said... BALAS

Alamak, teliur lapulak tgk ice-blended ni pagi2..
Gulp... >_<

misstrah said... BALAS

@maisara majid

hehe,sdap..try la ;)

misstrah said... BALAS

@Langit Pertama

akak try la nnt..smbil2 potong felt leh minum.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...